Homeopathie – Praktijkvoorbeelden

Borstvoeding

Een vrouw van 32 jaar heeft 5 weken terug haar tweede kindje gekregen en nu kampt zij met hoge koorts. Haar linker borst is erg pijnlijk, ze ligt diep onder de dekens omdat ze het koud heeft. Ze is erg rillerig en ze moet doodstil liggen. Opstaan lukt niet dan doet alles haar zeer. Er is een borstontsteking Het lijkt wel of ze er ook wat griepverschijnselen bij heeft. Drinken aan de borst doet haar geen pijn en de ontsteking zit diep. Aan de borst zelf is niet zo heel veel meer te zien dan een lichte roodheid. De okselklieren zijn niet gezwollen. Wel zit er een grote pijnlijke harde schijf. Naast de adviezen over hoe ze haar kindje moet aanleggen en welke BH een goede ondersteuning geeft schrijf ik het middel Bryonia voor. De volgende ochtend is de koorts gezakt en kan ze al weer opstaan. Na nog eens twee dagen is de harde plek verdwenen en stroomt de melk weer zo overvloedig dat haar kindje zich regelmatig bijna verslikt. Een bijkomend verschijnsel was dat ze op dat moment een behoorlijke financiële dip hadden door de aankoop van een auto die nogal wat mankementen bleek te vertonen. Er kwam een grote uitgave bij waar ze niet op gerekend hadden. En dat is mede een aanwijzing voor Bryonia, het is de situatie die zich aandient waarbij je de angst voelt om geld tekort te komen.

Hoesten

Een moeder belt in flinke staat van opwinding of ze direct kan komen. Ze komt  rechtstreeks bij de huisarts vandaan. Haar baby van precies twee weken oud hoest flink. Het gaat in aanvallen en de arts zegt dat ze  kinkhoest heeft. Ze geeft borstvoeding en de arts geeft het advies dat ze haar zo vaak als ze kan moet voeden. Hij kan verder niets voor haar doen. Als het nog meer verergert dan is opname in het ziekenhuis het enige dat er op zit. Na elke hoestbui spuugt haar kindje echter alles weer uit. Het is een vicieuze cirkel. Heel vermoeiend voor moeder en kind! Inmiddels is ze in gewicht al onder het geboortegewicht gezakt. Als ze hoest loopt ze daarbij blauw aan en het is al met al een angstig gezicht. Ik zie het lijfje helemaal verkrampen tijdens het hoesten. Al snel kom ik tot de conclusie dat het meisje cuprum nodig heeft, het blauw aanlopen is daar een belangrijke aanwijzing voor. Al na een kwartier nadat ze het middel heeft gehad valt de baby rustig in slaap en moeder belt na thuiskomst dat ze slechts een paar maal nog gehoest heeft maar geen voeding meer gespuugd. Een week later is ze al weer een pond gegroeid en verloopt alles naar wens.

Hersenvliesontsteking

’s Morgens al heel vroeg gaat de praktijktelefoon. Ik neem wat gealarmeerd de telefoon op. Degene die om 9.00u een afspraak met mij heeft belt af want haar kindje is te ziek. Ik vraag nog even door over wat er precies aan de hand is vooral vanwege mijn ongeruste gevoel. Ze zegt dat het wel mee valt maar dat de peuter gewoon veel slaapt en hoge koorts heeft. Ook dat het hele blozende wangen heeft. Ze stoort het kindje liever niet en laat het ’t liefste slapen, want als ze het oppakt of een schone luier geeft gaat het n.l. hard en heel hoog gillen. Dan begrijp ik dat mijn intuïtie al aan het werk was toen de telefoon ging. Deze z.g. braincry is een verschijnsel dat past bij een meningitis, ofwel een hersenvliesontsteking. Ik adviseer haar direct te komen met het kindje, constateer waar ik bang voor ben en geef het kindje een homeopathisch middel. Daarna verwijs ik haar direct door naar het Ziekenhuis. Daar wordt het opgenomen. Het blijkt een door een virus veroorzaakte meningitis te zijn en ze mag gelukkig na drie dagen al weer naar huis. Het homeopathisch geneesmiddel heeft de reactiekracht van haar eigen lichaampje al gestimuleerd waardoor het kindje er zonder enig restverschijnsel en ook snel doorheen gekomen is. Dat is toch een mooi resultaat.

Griep

Soms heeft het najaar en de winter ons behoorlijk in de greep en kom ik soms zelf ook niet onder een flinke verkoudheid uit. Naast voldoende rust, wat extra vitamines, goede volwaardige voeding is een homeopathisch geneesmiddel voor de influenza (een virusinfectie) extra behulpzaam. Vooral als na de symptomen de moeheid of de hoestklachten blijven bestaan. In de griepperiode schrijf ik wisselend voor. Carbo vegetabilis werkt goed bij het snelle herstel na een uitputtende griepaanval. Bij hoestklachten waarbij de keel of de longen zeer doen en je met het hoesten dat pijnlijke deel wel moet ondersteunen kan dat een aanwijzing zijn voor het middel Bryonia. Wanneer de uitputting en moeheid voorop staan kan of Gelsemium ofwel Baptisia goede diensten bewijzen. De batterij is dan gewoon leeg. Bij pijnlijke ledematen waarop het lijkt of de zelfs de botten zeer doen kan Eupatorium nodig zijn. En Arsenicum werkt voorla wanneer er sprake is van diarree en rusteloosheid in bed. En zo zoeken we ons in het griepbeeld een weg naar het juist gekozen middel. In deze tijd, waarin voor sommige mensen de crisis hard aankomt is ook angst voor armoede een trigger om ziek van te worden…. Dat geeft weer te denken.

Astma

Een meisje van acht jaar heeft het benauwd. Ze is bekend met bronchitis en heeft er af en toe nog wat last van. Ik behandel haar al wat langer maar soms komt er nog een moeilijke periode waar ze dan toch nog met haar luchtwegen op reageert. De ventolin die ze al gekregen heeft werkt niet afdoende. De moeder verteld dat ze zover zijn dat de verhuizing nu vlak voor deur staat, de volgende dag gaan ze verhuizen, daar ziet ze nu erg tegen op. Ze heeft er moeite mee dat ze haar vertrouwde omgeving moet achterlaten, vooral haar kamertje zal ze erg missen. Intussen tekent ze hartjes op het schoolbord. Het is een erg lief zachtaardig meisje. Ik geef haar een variant van het bekende middel pulsatilla. Dezelfde avond kan ze al lekker slapen en na de verhuizing heeft ze het prima naar haar zin in haar gloednieuwe kamer.

Eczeem

In de spreekkamer stapt een oudere heer naar binnen. Een echte gentleman dat zie je zo. Met een zekere hoffelijkheid beantwoordt hij al mijn vragen en doet zijn best zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Ik heb hem verteld dat hoe meer hij mij over zijn klacht kan vertellen hoe beter ik hem kan helpen. Hij heeft een huiduitslag dat erg jeukt. In de avond is het erger en ook als hij niets te doen heeft. Na een zeer arbeidzaam leven kan hij nog niet echt van zijn pensioen genieten terwijl hij de AOW leeftijd al ruimschoots voorbij is. Hij is nog steeds actief in allerlei bestuursfuncties maar dat begint nu ook af te nemen. De dagen komen hem wat leeg voor. Een lege agenda geeft hem een gevoel van niets meer te kunnen betekenen in de maatschappij. Ik vraag hem wat hij voor zijn pensioen heeft gedaan. Nu dat was hetzelfde bestuurswerk maar daarnaast ook het runnen van een groot bedrijf wat hij mede groot heeft gemaakt. Dat is heel veel bedenk ik mij. Deze rustige hoffelijke man zie ik niet zo direct als de directeur van een heel groot bedrijf, hoe zit dat dan? Hij legt het heel gedecideerd uit, “als bestuurder en als directeur wist ik precies waar we heen moesten, dan vielen er hier en daar wel eens duivels harde besluiten, daar moet je dan tegen kunnen en dat kan ik”. Voor mij valt dan het kwartje, deze man heeft een middel nodig dat die twee kanten zo sterk vertegenwoordigd: enerzijds zijn zachtaardige vriendelijke kant en aan de andere kant ook duidelijk de man die onaantrekkelijke besluiten kan nemen. Hij schuwt het a.h.w. niet om een harde noot te kraken. Het middel dat ik hem geef is Anacardium, de cashewnoot. De huiduitslag is dan na een paar weken helemaal verdwenen. Hij heeft ook rust gevonden met zijn steeds leger wordende agenda, “maar er is altijd nog genoeg te doen”, zegt hij!

Spreken deze voorbeelden u aan of wilt u meer weten, zie contact.